Zzp opdrachten: hoe werkt zelfstandig?

Je hoort de term ZZP de afgelopen jaren steeds meer voorbij komen. Het werken middels zzp opdrachten, oftewel als zelfstandige zonder personeel, is dan ook in steeds meer sectoren van onze economie steeds populairder aan het worden. Ruim een miljoen mensen in Nederland verdienen hun hoofdinkomen door middel van het werken als zelfstandige, en nog grotere hoeveelheden mensen werken gedeeltelijk zelfstandig. Waarom het werken als zzp-er zo enorm populair is geworden is niet moeilijk om te bedenken: je eigen baas zijn klinkt iedereen als muziek in de oren. Je bepaalt immers zelf hoeveel je verdient en waar en wanneer je werkt. Natuurlijk kleven er ook wel nadelen aan het werken als zzp’er maar voor vele mensen wegen de voordelen vele malen zwaarder. Wat de voor- en nadelen van het werken via zzp-opdrachten precies zijn vertellen we je in dit artikel.

De populariteit van zelfstandig werken

Veel mensen associëren de dagelijkse routine die het werken op kantoor voor een werkgever met zich meebrengt als iets negatiefs. Het doen van zzp-opdrachten is dan ook een populair alternatief. Het werken als zelfstandige brengt immers vrijheid en flexibiliteit met zich mee voor degenen die om kunnen gaan met de verantwoordelijkheden. Immers, je kunt werken waar en wanneer je wilt, maar je moet er wel voor zorgen dat je genoeg werkt. Zzp opdrachten zijn ook erg populair omdat de zzp-er zijn eigen tarief kan vaststellen. Dit werkt natuurlijk niet in alle gevallen, maar met name wanneer je beschikt over specialistische vaardigheden of kennis ben je in staat een aantrekkelijk uurtarief te zetten. Een derde element dat aanzienlijk bijdraagt aan de populariteit van zzp opdrachten is kort gezegd het internet. De platformfunctie die het internet vervult in onze maatschappij zorgt ervoor dat opdrachtgevers en zzp’ers elkaar zeer gemakkelijk en met lage kosten kunnen vinden. Hierdoor  is het voor grote hoeveelheden mensen makkelijk en aantrekkelijk om te werken als zzp-er.

Voordelen voor de werkgever

Maar ook voor de werkgever heeft het herverpakken van werk in zzp-opdrachten de nodige voordelen. Zo worden zzp-ers vaak ingehuurd voor klussen waarvoor het simpelweg niet nodig is een vaste werknemer in dienst te hebben. We zien zzp opdrachten dan ook veel terug in sectoren zoals ICT, administratief werk zoals een boekhouder, maar ook bijvoorbeeld in de bouw. Voor de werkgever zijn zzp opdrachten een logische keuze indien het voor bepaald werk niet mogelijk is, of interessant is, een vaste werknemer in dienst te nemen.

Zzp opdrachten: wat je moet weten voor je begint

En dit is dan ook meteen iets belangrijks om rekening mee te houden wanneer je erover nadenkt te beginnen met het werken via zzp opdrachten. Ga je als zzp’er aan de slag, dan geef je een hoop zekerheid op die je wel hebt wanneer je werkt voor een vaste werkgever. Bijvoorbeeld de zekerheid dat je doorbetaald krijgt wanneer je ziek bent of op vakantie wil. Het is makkelijk alleen te denken aan de voordelen die eigen baas zijn met zich mee zou kunnen brengen, maar het is belangrijk er ook goed van op de hoogte te zijn wat dit in de praktijk echt voor jou zou betekenen. Indien de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het runnen van jouw eenmanszaak goed passen bij jouw persoonlijkheid dan is het werken via zzp opdrachten wellicht helemaal wat voor jou!

Headfirst is er voor de zelfstandige professional zoals jij.